Dieta pentru pancreatita acuta si cronica

Tratamentul și dieta pentru pancreatita pancreasului, un meniu de probă și alte caracteristici ale nutriției pacientului sunt probleme care nu pot fi ignorate. În timpul exacerbărilor, dieta este foarte limitată; în perioadele de remisie, pacientul își poate permite o oarecare varietate.Pentru a vă controla dieta, este recomandat să faceți o listă de feluri de mâncare pe săptămână; acest lucru va face mâncarea variată și gustoasă, și va evita defecțiunile nedorite și consumul de alimente interzise.

Pancreas inflamat cu pancreatită

Principii de nutriție

Pancreatita, simptomele și tratamentul, dieta în timpul exacerbărilor și remisiilor sunt probleme care preocupă toate persoanele care au probleme cu tractul gastrointestinal.

Boala apare adesea din cauza alimentației proaste.

Abuzul de alimente grase și prăjite, consumul excesiv de alcool provoacă dureri abdominale, crize de greață și o deteriorare generală a sănătății. Acest lucru se întâmplă din cauza modificărilor acidității la nivelul intestinului subțire, cu un exces de enzime și toxine. În lipsa unui tratament adecvat, boala progresează, iar semnele caracteristice devin din ce în ce mai pronunțate. În timpul exacerbărilor, starea pacientului se deteriorează brusc; după ce atacul trece, pacientul începe treptat să se simtă mai bine. Urmând o dietă echilibrată va ajuta la accelerarea apariției remisiunii. Tratamentul la adulți și copii este completat de administrarea de medicamente prescrise de un medic.

Nutriția terapeutică pentru pancreatită este cheia normalizării funcționării pancreasului.

Produsele selectate în mod corespunzător nu irită tractul gastrointestinal, oferind organismului cantitatea necesară de proteine, carbohidrați, grăsimi și vitamine. Meniul depinde de stadiul bolii. În timpul exacerbărilor, se recomandă postul complet, apoi dieta este extinsă treptat. Medicul curant ar trebui să explice ce puteți mânca cu pancreatită. Trebuie să ții o dietă strictă timp de șase luni, apoi poți trece la un program de alimentație mai relaxat. Cu toate acestea, alimentele interzise trebuie evitate chiar și în faza cronică. Ele pot provoca un atac, după care tratamentul va trebui să înceapă de la capăt.

Un pacient cu pancreatită ar trebui să mănânce des, în porții mici. Este de preferat să împărțiți dieta zilnică în 4-5 mese; înainte de culcare, puteți mânca un fruct, puteți bea suc de legume sau orice băutură de lapte fermentat fără zahăr. Postul și porțiile foarte reduse nu sunt recomandate; refuzul de a mânca este necesar doar la începutul bolii sau după atacuri severe. Cu toate acestea, nu trebuie să mâncați în exces; depășirea aportului zilnic de calorii agravează digestia, provoacă probleme cu scaunul și poate provoca disconfort în pancreas. Se recomandă să discutați cu medicul dumneavoastră toate nuanțele nutriției cu pancreatită.

Mâncarea trebuie pregătită zilnic; este de preferat să evitați vizitarea restaurantelor unde nu există nicio modalitate de a controla prospețimea alimentelor și compoziția preparatelor. Dieta terapeutică include mâncăruri care sunt aburite, fierte, coapte la cuptor sau la microunde. Nutriția adecvată este necesară pentru absorbția normală a medicamentelor. De exemplu, atunci când luați un supliment de enzime, dieta ar trebui să excludă alimentele acide și grăsimile animale.

Meniu pentru exacerbări

Un atac acut de pancreatită este un motiv bun de spitalizare. Tratamentul suplimentar se efectuează sub supravegherea unui medic.

În primele 3 zile după un atac, este indicat să se mențină o dietă de foame, dând odihnă pancreasului.

Apa de orez, apa minerala, infuzia de macese si ceaiul slab din plante vor ajuta la mentinerea fortei. Se beau 5-6 pahare de lichid pe zi, acest lucru stimulează eliminarea toxinelor și reduce nivelul de aciditate. În unele cazuri, se asigură administrarea intravenoasă de soluții care susțin organismul.

După 2 zile, o dietă strictă vă permite să includeți noi feluri de mâncare în alimentație: morcovi fierți rasi, piure de cartofi sau dovlecei, chiftele sau sufleu din pește slab sau file de pui. În această perioadă, terci lichid cu apă, supe de legume piure și jeleu de casă sunt utile. Dacă sănătatea îți permite, poți introduce legume și fructe la abur în dieta ta.

O dietă blândă pentru pancreatită la adulți și copii presupune porții mici și mâncare de cel puțin 4 ori pe zi. În perioada acută, este necesar să excludeți mâncărurile prea fierbinți; moderația trebuie respectată cu sare, zahăr și condimente. Toate alimentele sunt preparate acasă și nu pot fi păstrate pentru perioade lungi de timp.

Produse interzise

În pancreatita acută sau cronică, alimentația trebuie să respecte cu strictețe recomandările medicului curant. Trebuie să fii atent când alegi produsele. Există feluri de mâncare care trebuie excluse definitiv din meniu. Lista de opriri include:

  • grăsimi vegetale și animale hidrogenate;
  • condimente și condimente fierbinți;
  • delicatese și cârnați afumati;
  • mancare la conserva;
  • feluri de mâncare gătite prăjite sau la foc deschis;
  • dulciuri industriale;
  • bauturi carbogazoase;
  • alcool sub orice formă;
  • ciuperci;
  • bulion puternic de oase și carne;
  • fast food;
  • produse semifabricate pane;
  • carne roșie grasă.

În timpul exacerbărilor, lista alimentelor interzise se extinde semnificativ. Include feluri de mâncare care pot fi consumate în timpul remisiunii, cu accent pe starea generală a pacientului. În perioada acută, este necesar să eliminați din dietă:

  1. Fructe dulci și fructe de pădure:struguri, smochine, pere, curmale. Acest lucru se aplică atât fructelor proaspete, cât și diferitelor deserturi pe bază de acestea.
  2. Leguminoase:soia, mazăre, fasole, linte. Produsele din această categorie nu sunt recomandate pentru consum nici după tratament termic.
  3. Alimente fierte, coapte sau prăjite.Ele provoacă secreție crescută de suc gastric, ceea ce este nedorit în pancreatita acută.
  4. Orice legume și fructe proaspete.Acestea trebuie fierte sau fierte la abur.
  5. Alimente acide:marinate, varză murată, sosuri industriale sau de casă.

Toate produsele de mai sus sunt eliminate din dietă timp de cel puțin șase luni. Momentul mai precis al dietei terapeutice depinde de recomandările medicului și de starea individuală a pacientului.

Ce să mănânci pentru pancreatita cronică

Medicul curant trebuie să înțeleagă cum să mănânce corect atunci când pancreatita a devenit cronică. Anterior, o astfel de boală implica un scop specific - tabelul de dietă 1. Primul tabel exclude alimentele grase și prăjite, permițând o cantitate moderată de ouă, produse de patiserie, carne slabă și pește.

Un articol obligatoriu este o cantitate mare de lichid.

Este util să includeți în dieta zilnică supe piure și umplute cu bulion slab de pui sau legume, terci lichid cu apă sau lapte degresat, sucuri proaspăt stoarse, apă minerală și ceaiuri din plante. Acasa, poti prepara bauturi neindulcite din fructe de padure proaspete sau congelate, compoturi din fructe proaspete si fructe uscate si jeleu lichid.

Dietoterapia modernă implică o gradare diferită. În loc de tabelele de numerotare, au fost introduse abrevieri alfabetice, în timp ce setul de bază de produse recomandate pentru o anumită boală a rămas practic neschimbat. Pentru bolile pancreasului, este potrivită o dietă bogată în proteine (dietă bogată în proteine) sau o SB (dietă moale). Prima opțiune este recomandată în perioada de remisie, a doua este indicată pacienților cu risc de exacerbări. Dieta este dezvoltată individual, ținând cont de starea pacientului.

Produse permise pentru boli cronice

Atunci când decideți ce puteți mânca cu pancreatita cronică, ar trebui să vă concentrați pe recomandările specialiștilor. Lista de produse este destul de largă, dar pentru a preveni exacerbările este necesar să respectați cu strictețe cantitatea recomandată. Un cântar precis de bucătărie vă va ajuta să vă determinați limita zilnică. Regulile pentru crearea unui meniu pentru o săptămână pentru pancreatită implică următoarele standarde:

  • grâu uscat sau pâine cu cereale: nu mai mult de 300 g pe zi;
  • grăsimi: 80 g (această limită include lactatele și grăsimile animale conținute în produsele naturale);
  • ouă: nu mai mult de 4 bucăți pe săptămână.

În plus, dieta ta zilnică ar trebui să includă:

  • carne slabă de pasăre fără piele (pui, curcan);
  • pește de mare și de râu cu conținut scăzut de grăsimi (codul, pollock, știucă, biban);
  • lapte și produse lactate fermentate (brânză de vaci, chefir, Varenets, lapte copt fermentat, iaurt fără îndulcitori și aditivi);
  • terci din cereale integrale (hrișcă, orez, mei, orz perlat, fulgi de ovăz).

Alimentația dietetică pentru pancreatită la adulți și copii implică o creștere treptată a cantității de legume și fructe. Merită să urmați o dietă vegetariană timp de câteva zile; aceasta este utilă în special pentru persoanele cu greutate corporală în exces. Pentru pancreatită, meniul ar trebui să includă:

  1. Morcov.Sursă de caroten, fibre alimentare valoroase. Folosit proaspăt sau fiert pentru prepararea de salate, supe piure, sufleuri și caserole. Sucul de morcovi proaspăt stors cu un strop de ulei de măsline sau smântână este benefic.
  2. Cartof.Bogat in potasiu si sodiu, usor digerabil, ajuta la reducerea aciditatii. Este mai bine să serviți legumele rădăcinoase ca piure. Cartofii vor fi o garnitură excelentă, baza pentru o supă hrănitoare. Nu se recomandă prăjirea, prăjirea sau grătarul.
  3. Zucchini.Conțin un minim de calorii, sunt bogate în potasiu și au un efect laxativ ușor. Potrivit pentru prepararea taiteilor de legume, o varietate de tocane, supe, caserole si piureuri. Se asortează bine cu alte legume, carne și pește.
  4. Merele.Sursa de vitamina C, potasiu, fier. Sunt folosite pentru prepararea de sucuri proaspete, compoturi și diferite deserturi cu conținut minim de zahăr. Este de preferat să folosiți soiuri locale cu un gust dulce bogat (Antonovka, Ranet).
  5. Banane.Bogat în potasiu, vitamine B, aminoacizi valoroși. Sunt ușor de digerat și nu provoacă o creștere a acidității. Este de preferat să mănânci proaspăt; poate fi inclus în salate de fructe, smoothie-uri, piureuri și sufleuri.

Exemplu de meniu pentru săptămână

Meniul pentru pancreatită ar trebui să fie cât mai variat posibil. Este recomandabil să faceți o listă de cumpărături în avans și să pregătiți mese proaspete în fiecare zi. Tabelul include o dietă aproximativă; este important să vă asigurați că felurile de mâncare nu se repetă prea des.

Cu cât dieta este mai interesantă, cu atât este mai puțină tentația de a mânca o delicatesă din lista interzisă și de a risca să faci un nou atac.

Pacientul trebuie să decidă cum să mănânce în timpul pancreatitei, dar înainte de a vă crea propriul meniu pentru săptămână, trebuie să vă consultați cu medicul dumneavoastră.

Zilele săptămânii Mic dejun Cină Gustare de după amiază Cină
luni Terci de hrișcă, băutură de cicoare. Salata verde, supa de broccoli, cod la cuptor, compot de fructe uscate. Jeleu de fructe. Paste marine, ceai de măceșe.
marţi Caserola cu branza de vaci cu stafide, ceai verde. Bulion cu chiftele, pilaf cu legume, suc de fructe de pădure. Brânză de soia, biscuiți. Tocană de legume, cacao.
miercuri Ovaz. Salată de sfeclă, bulion de pui, cotlet de vițel cu piure de cartofi, suc de mere. Măr copt. Sufleu de pește, pâine prăjită, ceai.
joi Omletă cu legume, pâine prăjită, ceai. Salata de morcovi, supa de varza verde, chiftele, compot de mere. Caise uscate, migdale. Tocană de dovlecel, ceai de măceșe.
vineri Cheesecakes cu smântână, băutură de cicoare. Salata de varza proaspata, supa de broccoli, cod cu cartofi, suc de afine. Jeleu de fructe de pădure, biscuiți. Sushi de casă, ceai verde.
sâmbătă Branza de vaci, o bautura facuta din cicoare. Salată de fructe, supă slabă de varză, sarmale, jeleu de lapte. Brânză de post, struguri. Sot de pui, ceai de plante.
duminică Terci de mei, ceai cu lapte. Salata de rosii si castraveti, supa de peste, vinete sotate, compot de caise uscate. Sufle de mere. Paste cu fructe de mare, ceai.

Alimentele pentru pancreatită trebuie să fie proaspăt preparate și nu trebuie păstrate la frigider. Pentru a pregăti mâncăruri pentru fiecare zi, nu folosiți semifabricate pane care conțin cantități excesive de sare, zahăr sau grăsime. Singura excepție sunt produsele speciale pentru pacienții cu pancreatită, vândute în departamentele de nutriție medicală. Au o compoziție echilibrată și nu conțin conservanți artificiali, coloranți, potențiatori de aromă și alte ingrediente nocive. Preparatele din carne, peste sau legume se potrivesc bine intre ele si pot deveni ingrediente pentru preparate de casa gustoase si sanatoase.

Dieta după pancreatită nu este practic diferită de meniul recomandat pacienților cronici. Chiar dacă medicul a decis că pacientul nu mai este expus riscului de exacerbare, nu trebuie să vă răsfățați cu alimente grase, sărate și dulci.

Pancreasul este un organ foarte sensibil; fiecare atac îi afectează negativ starea, crescând riscul de complicații.

În timpul zilei, ar trebui să beți multe lichide și să reduceți cantitatea seara pentru a evita umflarea.

Rețete sănătoase

Rețetele dietetice pentru pancreatită sunt simple; felurile de mâncare conțin un minim de ingrediente. Să înveți să gătești alimente sănătoase și gustoase nu este dificil. Pentru început, ar trebui să achiziționați un set de instrumente și echipamente necesare. Următorul set util va ajuta la furnizarea unui meniu ideal pentru pacienți:

  • boiler dublu;
  • cuptor cu microunde modern cu functie de coacere;
  • matrițe pentru porții;
  • ustensile de măsurat cu o scală pentru dozarea precisă a ingredientelor;
  • cântare de bucătărie care vă permit să reglați dimensiunile porțiilor;
  • blender pentru prepararea piureurilor, sufleurilor, smoothie-urilor și spume-urilor.

Când pregătiți mâncarea, trebuie să reduceți cantitatea de zahăr, sare și condimente iute. Mâncărurile pregătite corespunzător vor fi gustoase fără aditivi artificiali; este suficient să le aromați cu ierburi, ulei vegetal nerafinat, miere și alte ingrediente sănătoase.

  1. Băutură de măceșe.Conține cantitatea necesară de acid ascorbic, ajută la tratarea pancreatitei în stadiul cronic sau acut. Pentru a pregăti o mână de fructe de pădure uscate, turnați 1 litru de apă clocotită și lăsați într-un termos câteva ore. Înainte de a bea, băutura poate fi îndulcită adăugând 1 linguriță. miere naturala. Aceeași infuzie poate fi preparată din fructe de păducel sau aronia.
  2. Fileu de pui.Pieptul fara piele se taie pe lungime si se aseaza pe o farfurie. Fiecare porție este stropită cu o cantitate mică de sare de mare amestecată cu ierburi uscate: rozmarin, cimbru, țelină, pătrunjel. Fileul se coace acoperit in cuptorul cu microunde timp de 10 minute. Îl poți servi cu piure de cartofi sau conopidă la abur.
  3. Supa de broccoli si conopida.Puteți folosi alimente proaspete sau congelate pentru a le pregăti. Inflorescențele sunt împărțite în părți mici și fierte într-o cantitate mică de apă. Când varza devine moale, turnați supa într-un bol de blender și faceți-o piure. Preparatul finit se sare usor, se adauga putin ulei de masline si crutoane de grau de casa.
  4. Caserolă de legume.Dovleceii, cartofii si morcovii se spala, se curata de coaja si se taie in felii foarte subtiri. Este convenabil să tăiați legumele cu o feliere specială sau cu un cuțit de curățat. Plăcile subțiri se pun într-o formă rezistentă la căldură, unse ușor cu ulei vegetal. Fiecare strat este stropit cu ierburi aromatice și ușor stropit cu ulei. Se adaugă sare în cantități minime. Vasul se pune la cuptor și se coace până când legumele sunt moi. Suprafața caserolei se stropește cu brânză slabă rasă și se dă la cuptor pentru încă 2 minute. Puteți servi legumele singure sau ca garnitură pentru carne de pasăre și pește.

Nutriția adecvată pentru pancreatita pancreatică va ajuta la evitarea durerii, a dizabilității și a spitalizării de urgență. Sarcina medicului și a pacientului este să obțină o remisiune pe termen lung și să excludă noi atacuri. Medicul curant vă va putea explica ce este și ce nu este posibil pentru pancreatită, vă va recomanda cele mai sănătoase alimente și vă va ajuta să creați un meniu echilibrat.